Gästbloggsinlägg från Kolkata i Indien

Som säkert en del läst så driver jag ju företaget Sojka Design där jag skänker 10:- per snutte till välgörenhet. Det är till organisationen Lyft ett barn och till just projektet att bygga utvecklingscenter för fattiga flickor i Kolkata i Indien. Under kategori Välgörenhet kommer jag då och då uppdatera information om vad som händer med pengarna och projektet. För mig är det viktigt att kunna följa vad som händer.

Idag gästbloggar Göran Zetterlund, ansvarig för kontakten i byggprocessen i Kolkata:

Vad härligt det var att återigen få besöka flickhemmet i Kolkata. Bygget går framåt men det finns en hel del saker kvar att göra. Under besöket så träffade jag arkitekten och byggmästaren för att planera fortsättningen av bygget. Vi bygger nu en övervåning på ett utav husen för att där kunna ha klinik, rum för utbildning och livelihood projekt, sjukvårds/gästrum och kontor. Att bygga i Indien är inte samma sak som att bygga i Sverige och det blir inte alltid som man tänkt sig. Det är verkligen ett helt annat tänkesätt och tillsammans får vi hitta utvägar och lösningar på problem som kan dyka upp eller då det i vissa fall blivit fel i vissa byggdetaljer. En sak är detta med duschar och varmvatten. Vi har installerat varmvattenberedare för att kunna få varmvatten till duscharna. Vi har också fått besked om att de nu har varmvatten och att det är så bra. Vid ett besök i våras så visade det sig att i duschutrymmena så kommer det ut en kran med kallvatten och en kran med varmvatten med upp till duscharna så är det bara en kallvattenkran, så nu jobbar vi på en lösning för att kunna få till någon form av blandare som passar och sen får vi montera en duschstång och en extern dusch. Det här är ju ett fantastiskt center för barnen som bor där men också för omgivningen runt omkring. Vi hoppas att vi inom en snar framtid skall kunna få igång olika projekt för att nå ut till lokalbefolkningen men först behöver vi bygga det färdigt.

Innanför grindarna så planerar vi också bygget av en vaktstuga och förråd/generatorrum. Samt parkeringsplats med en basketbollplan.  Under min korta vistelse hade vi ganska många strömavbrott och behovet av en generator är stort. De flesta strömavbrotten berodde nu på åska och dåligt väder men elen kommer och går annars också.

När det gäller vattnet så har vi nu fått testresultatet och det visar sig att vattnet är mycket bättre än vad vi trodde från början. Vi väntar på ytterligare några tester som skall göras innan vi fattar beslut om vi behöver rena det och på vilket sätt i så fall. Själva dricksvattnet kommer vi nog att behöva rena men vi behöver nog ingen reningsanläggning för allt vatten som vi trodde tidigare.

Under besöket så bestämde vi oss för att anlägga en gräsmatta på en yta av ca 600 m2. Det är otroligt hur billigt det kan vara. För ca 13.000 kr få bearbetar de jorden, sår gräs, planterar 17 st kokosnötsträd, planterar en häck, har en trädgårdsmästare där under 5 månader som sköter om den nyplanterade gräsmattan, häcken och träden.

Flickorna har just haft sommarlov då de flesta utav dem har besökt sina anhöriga. En del av dem hade kommit tillbaka när jag var där och några nya skulle också komma lite senare.

Tillsammans med flickorna så bakade jag en kladdkaka i en gasugn. De älskade att hjälpa till och god blev den också men väldigt kladdig på undersidan. Vi hade en filmkväll då vi åt godis och kaka.

Flickorna har längtat efter att få börja lära sig att spela olika instrument. Vi köpte in två st fina gitarrer och använde oss utav kurser på internet för att börja träna. Vi behöver en lite snabbare uppkoppling för att det skall fungera tillfredsställande men det är på gång. Vi undersöker också om vi kan få några lärare att komma till centret för att lära dem spela och även ha lite engelska utbildning. Två utav flickorna går på datautbildning för att få data licens i grundläggande datakunskap och flera utav Microsoft programmen.

I juni månad så kom det två st nya flickor till flickhemmet. Deras pappa har varit leprasjuk och bor i en lepraby. Han har 4 barn, 3 flickor och en son. Mamman lämnade dem längre tillbaka i tiden.

Pappan är friskförklarad men har du varit leprasjuk så är du alltid leprasjuk. Barnen har aldrig gått i någon skola. Den äldsta flickan 15 år jobbar som hembiträde. De två yngsta flickorna 5 och 8 år gamla har nu kommit till hemmet och verkar trivas jättebra. De har nu fått börja i skolan.

 

Många viktiga och bra kontakter har knutits med bla Hope Foundation och International Justice Mission.

Hope Foundation har ett sjukhus dit människor som inte har råd kan komma för att få hjälp.

Genom vår klinik så kan vi skicka människor dit för att få medicinsk hjälp och läkarvård. Vi kommer även att kunna ha regelbundna hälsokontroller för barnen på hemmet.

De kan också komma ut till centret och göra dem där. De kan också komma och göra health camps för befolkningen i omgivningen.

 

Nu i Juli firade vi 10 års jubileum sedan hemmet startade.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats